П'ятниця, 29 березня 2024

Новини

Митрополит Василій і Владика Теодор освятили храм у м. Яремче

18 жовтня в м. Яремче – Дорі відбулося освячення новозбудованого монастирського храму святого пророка Іллі. Чин посвячення історичної святині УГКЦ та Божественна Літургія відбувалася за участі чотирьох Архиєреїв, значної кількості священиків, ієромонахів, монахів і монахинь Студійського уставу та мирян.

xq1

Чин освячення храму очолив Владика Василій (Івасюк), Єпарх Коломийсько-Чернівецький, за участі Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського Володимира (Війтишина), Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка), Єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської єпархії Теодора (Мартинюка).

Опісля, у співслужінні численного духовенства, Архиєпископ і Митрополит Василій (Семенюк) очолив Божественну Літургію.

“Сьогоднішнє свято навчає нас наскільки важливе значення для людини має храм. Храм - це місце, де людина відтворює закладений в собі образ Божий. Люди часто оскверняють цей образ своїми гріхами, немочами і пороками. Сучасне життя нагадує стрімкий Яремчанський водоспад, в якому людина забуває хто вона і для чого живе”, - сказав у проповіді Владика Василій (Івасюк).

Проповідник означив історичні віхи відбудованої святині УГКЦ, яка відома далеко за межами Прикарпаття і з якою пов’язано підпілля Церкви. “Сьогодні, в час освячення храму, пригадуються сумні часи – переслідування людей за право вірити в Бога. І цю правду слід передати молодому поколінню. Рівночасно треба пам’ятати, що переслідування Церкви сьогодні триває у більш вишуканий спосіб: гендерна політика, руйнування інституту сім’ї, економічні і матеріальні питання стають на перше місце, а духовні - займають другорядне місце”, - промовив єпископ і назвав храм у Дорі символом непереможності та нескоримості українського народу.

xq2

Владика Василій подякував всім, хто допомагав відбудувати храм, який постав за зразком попередньої монастирської святині, лише у збільшеній проекції. “Ми бачимо ревну працю монахів-студитів, які молилися і працювали, щоб за такий короткий час постав цей величавий храм святого пророка Іллі. Їхня праця є найкращим підтвердженням латинського вислову: “Ora et labora”, що у перекладі означає “молись і працюй”“, - зазначив єпарх Коломийсько-Чернівецький.

Митрополит Тернопільсько-Зборівський відзначив, що Дора є особливим місцем Божої любові, бо звідси у життя Церкви пішли три Архиєреї УГКЦ. Ігумен Свято-Успенської Унівської лаври ієромонах Ілля (Мамчака) подякував єпископам, священикам, монастирській братії та всім людям, які своїми молитвами та пожертвами допомогли відбудувати святиню. Свою особливу вдячність ігумен виявив через врученням грамот.

Зазначимо, що монастирський храм, який був збудований в 30-х роках минулого століття, вщент згорів 15 березня 2014 року. Спільними силами місцевих мешканців та на пожертви доброчинців храм вдалося відновити.

xq3

xq4

повідомив о. В. Перцович

 

Публікації "Божого сіяча"

НЕПЕРЕРВНА МОЛИТВА ЗА УКРАЇНСЬКЕ ВІЙСЬКО

Приєднуйтесь до нас

 

Відеогалерея

pop