Субота, 20 квітня 2024

hr dor 2024

Новини

У Розгадові освятили капличку на честь Покрови Пресвятої Богородиці

Особливим і пам’ятним для жителів села Розгадів, що в Зборівському районі на Тернопільщині, стало свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, адже саме 4 грудня відбулося урочисте відкриття каплички.

ab2

У такий важкий і тривожний для нашої країни час, згуртувавшись, розгадівчани, встановили фігуру Покрови Матері Божої, щоб просити в Господа миру та ласки для нашої держави, щоб перемогти зло, щоб Богородиця захороняла наше село.

На громадських обговореннях було прийнято рішення встановити фігуру Покрови Пресвятої Богородиці, адже особливо шанували Покрову Запорозькі козаки. Вона була їхньою заступницею у далеких походах. Її зображення завжди було на хрестах, які вони носили. Священною для кожного козака на Січі була Покровська Церква, в якій була ікона з написом: «Ізбавлю і покрию люди моя…», від якої вони вирушали на захист рідної землі і куди з подякою за порятунок поверталися після походів. Українська Повстанська Армія (УПА), яка постала в час другої світової війни, на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської і більшовицької окупації батьківських земель, теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.

Будівництвом каплиці перейнялись не тільки мешканці села. Свою лепту внесли вихідці з Розгадова та братство Апостольство Молитви храму св. Андрія зі Львова.

Місцевий парох о. Іван Гавдяк разом з запрошеними о. Зеновієм Бідулою та о. Андрієм Проциком відслужили подячну Літургію у храмі св. Параскеви за збереження миру та здоров’я усіх жертводавців. Опісля, віряни вирушили до новозбудованої святині. Сьогоднішня погода всяко сприяла і додавала урочистості та піднесення нинішній події. Біля Богородиці священики здійснили Чин освячення води та каплиці, помолились молебень до Матері Божої.

Після освячення каплиці відбувся духовний концерт, який підготувала художній керівник сільського будинку культури Ольга Стефанишин.  Дзвінкі дитячі голоси віршами прославляли Богородицю, а церковний хор та молодь мелодійно доповнювали святкування. Квапливе зимове сонце тихо котилось за обрій, а над селом гучно лунав благальний гімн «Боже Великий Єдиний», який виконували усі присутні.

На завершення  всі присутні, отримали пам’ятні листівки із зображенням каплички, а діти  частували солодощами всіх присутніх.

ab1ab3ab4ab5

Христина Далик

Публікації "Божого сіяча"

НЕПЕРЕРВНА МОЛИТВА ЗА УКРАЇНСЬКЕ ВІЙСЬКО

Приєднуйтесь до нас

 

Відеогалерея

pop