Четвер, 18 квітня 2024

hr dor 2024

Новини

Тернопільських військових капеланів відзначила обласна держадміністрація

5 січня, напередодні Різдва Христового, у приміщенні Тернопільської ОДА відбулося підсумкове засідання Ради учасників АТО присвячене темі військового капеланства.

с1

У ньому взяли участь: голова Тернопільської ОДА Степан Барна, заступник голови облради, голова ради в справах АТО, керівники департаментів, командири військових частин Тернопілля та військ комісаріату, голови волонтерських організацій та самі капелани. Тернопільсько-Зборівську архиєпархію УГКЦ представляв о. д-р. Віталій Козак, єпископський вікарій з питань стратегії розвитку, та три капелани, яких голова Тернопільської ОДА відзначив нагородами.

Запропонував відзначити військових капеланів, які найбільше відзначилися, Митрополит Тернопільсько–Зборівський Василій (Семенюк), а обласна держадміністрація нагородила їх відзнаками «За службу Україні».

Серед нагороджених, священики, що найдовше перебували на Сході України при військових частинах в період найбільшого протистояння з іноземним агресором:

  1. Отець Микола Квич, сотрудник парафії св. архистратига Михаїла м. Тернополя, військовий капелан. Капеланське служіння виконував при штабі «САРМАТ» ГУРОЗ ЗСУ у м. Краматорську (Донецька обл). Загально провів безвиїзно при військових частинах підпорядкованих штабу «САРМАТ» 8 місяців у 2014-2015 роках. Отець Микола перед окупацією Криму був настоятелем у м. Севастополь та військовим капеланом українських моряків у цьому місці.
  2. Отець Орест Сало, ієромонах монастиря святого Теодора Студита с. Колодіївка Підволочиського р-ну., військовий капелан. Капеланське служіння виконував у 3-му окремому мотопіхотному батальоні 24 Бригади ЗСУ у Луганській обл. Провів безвиїзно 300 днів надаючи духовну підтримку військовослужбовцям цієї частини у найтрагічніші періоди протистояння у 2014 році.
  3. Отець Іван Гуня, адміністратор парафії Всіх Святих Українського народу м. Тернополя, вже на протязі двох років майже щотижня систематично відвідує військові частини на Сході України. Залучений до групи з питань обміну полоненими.

с2

У своєму виступі отець д-р. Віталій Козак зазначив: «Капеланське служіння народилося як волонтерська ініціатива священиків багато років тому. Проте, українська армія, що довела свою професійність у запеклих боях, заслуговує на професійну капеланську службу. Сьогодні ми з вами є свідками перших, але впевнених, кроків цієї служби».

Отець Іван Гуня закликав більше інформувати суспільство про ті позитивні зміни, які роблять українські офіцери у вихованні своїх солдат, котрі приходять з цивільного життя з усіма його звичками, часто негативними. "Перебуваючи на передові зауважуєш ці зміни", - зауважив священик.

с3

прес-служба архиєпархії

повідомив о. Віталій Козак

Публікації "Божого сіяча"

НЕПЕРЕРВНА МОЛИТВА ЗА УКРАЇНСЬКЕ ВІЙСЬКО

Приєднуйтесь до нас

 

Відеогалерея

pop