П'ятниця, 29 березня 2024

Новини

У Збаразькому замку відбулася презентація книги «Літопис парафії Христового Воскресіння у м. Збараж»

12 листопада в органному залі Збаразького замку відбулася презентація книги Василя Лаби "Літопис парафії Христового Воскресіння у м. Збараж (з міськими та передміськими церквами) від давніх часів до 1939 року".

DSC 8165

Ініціатором написання такої книги був міський парох отець Олексій Боднарчук. Розпочався захід Молебнем до Христа Милосердного, який відслужили отці церкви Христового Воскресіння. Після Молебню автор презентував розділи літопису. Зокрема, розказав про матірну церкву Христового Воскресіння, а також її дочірні церкви, що входили до Парафії Христового Воскресіння.

Книга також вміщає розділ, в якому описано хронологію священиків і сотрудників парафії, які служили від тих часів і дотепер, а також видатних діячів, вихідців парафії. Матеріали для книги автор збирав в архівах Львова та Збаража.

Відтак виступила пані Марія Милян, племінниця сестри Модести, уродженки села Базаринці, яка була настоятелькою монастиря у Жовкві і присвятила богопосвяченому життю 70 років. Вона розказала про свою тітку, спомини про неї в книзі «Слугині світла», її активну діяльність, жертовність і любов, а також мистецтво лікування травами.

Про початок відновлення храму Христового Воскресіння  після часів комуністичного поневолення зі споминів своєї мами розказала пані Марія Присніцька. Її мама – Єва Ленько їздила в Москву просити, щоб дозволили відкрити церкву, яка була багато років закрита і перетворена на склад. Дуже багато праці потрібно було прикласти, щоб відремонтувати храм. Пані Марія зачитала тих людей, які найбільше спричинилися до відновлення храму Христового Воскресіння у 1989-тому році. Згадала і тодішнього пароха отця Йосифа Янішевського, який згуртовував людей і навернув багато молоді і інтелігенції до церкви.

Поміж виступами доповідачів чоловічий і мішаний хори церкви Христового Воскресіння порадували всіх присутніх своїм чудовим співом.

DSC 8148DSC 8149DSC 8160DSC 8187DSC 8189

повідомила Надія Тхір

Публікації "Божого сіяча"

НЕПЕРЕРВНА МОЛИТВА ЗА УКРАЇНСЬКЕ ВІЙСЬКО

Приєднуйтесь до нас

 

Відеогалерея

pop