Субота, 20 квітня 2024

Тернопільське “УМХ” відсвяткувало 80-тиріччя заснування спільноти

w9 614 жовтня молодіжна християнська організація «Українська молодь – Христові», що діє на парафії Пресвятої Трійці УГКЦ (вул. Чайковського 1а), відсвяткувала ювілей заснування спільноти митрополитом Андреєм Шептицьким у 1933 році.

У рамках святкування, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, члени “УМХ” чисельно долучилися до поминальної ходи від Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці до пам'ятника Степану Бандері та молилися спільноти із молодіжними організаціями Тернополя за всіх борців за незалежність України.

w9 7Наступного дня відбулися українські танці та забави під українську музику у 18-ій школі. Стараннями “УМХ”, учнівського самоврядування та при підтримці директора школи Руслана Заброцького близько 130 молодих людей провели радісний вечір. Молодіжна забава розпочалася із молитви та благословенння духівника і засновника спільноти о. Олега Харишина.

Ми веселилися, як християни, без жодного гріха, - каже голова спільноти Ірина Драгущак. - Захід був доброю нагодою показати усім неповторність українських традицій. Всі були у вишиванках і добряче повчилися танцювати українську польку та вальс”.

16 жовтня відбулися урочисті збори спільноти на парафії Пресвятої Трійці з нагоди прийняття нових членів. Отець Олег Харишин освятив відзнаки – галстуки трикутної форми, на яких зображено емблему "УМХ”. Молодь почергово підходила до Святого Євангелія і складала присягу бути вірною Христові та обіцяла докладати всіх зусиль, щоб пізнати правди Христової Церкви і ревно їх відстоювати.

«Обіцяю провадити моє життя згідно з Христовим Євангелієм, повсякчасно пильнуючи чистоту своєї душі. Заявляю що, ознайомившись із статутом організації “Українська молодь - Христові”, бажаю стати її членом, щоб краще служити Богові, Церкві та Україні», - уголос промовляли молоді кандидати. Духівник, вручаючи кожному відзнаку, промовляв молитву: "Нехай покриє тебе Господь своєю благодаттю в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь".

Відтак спільними зборами головою спільноти було переобрано Ірину Драгущак, заступником обрано Володимира Затертого, секретарем – Валентину Васюрину, скарбником – Ірину Шпіт. Марія Козак стала постійним представником спільноти в комісії у справах молоді Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та відповідальною за зовнішні зв'язки.

Спільноту при парафії Пресвятої Трійці засновано 20 квітня 2011 року. Сьогодні вона налічує понад 30 дійсних членів та близько 10 кандидатів. Окремо проводиться катехизація дітей молодшої вікової групи, які із настанням 13-тиліття можуть стати кандидатами у члени спільноти.

прес-служба архиєпархії

 

Довідка

«Українська молодь – Христові» - всеукраїнська молодіжна християнська громадська організація, яка працює в рамках молодіжного мирянського апостоляту. Метою діяльності УМХ є об’єднання християнської молоді для пропагування християнської моралі, поширення християнського світогляду, популяризації в молодіжному середовищі християнського способу життя, шляхом виховання членства на християнських засадах, в дусі духовності, готового працювати для добра Церкви та українського народу.

Організація заснована митрополитом Андреєм Шептицьким в Галичині у 1930-х роках.