Субота, 20 квітня 2024

Під час прощі до Зарваниці 19-20 липня Блаженного Василія Величковського проголосять покровителем пенітенціарного служіння

044 small19-20 липня відбудуться Міжнародна і молодіжна прощі до Марійського духовного центру у Зарваниці. Організатори очікують на тисячі паломників. Молодь, окрім молитви, матиме зустріч з Блаженнішим Святославом, а ввечері відбудеться духовно-патріотичний концерт. Проща цього року присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля і молитві за мир. Під час прощі також Блаженного Василія Величковського проголосять покровителем пенітенціарного служіння.

Бог є повсюди, навіть з тими, хто оступився і відбуває покарання. Покровителем пенітенціарного служіння мають намір під час прощ у Зарваниці 19-20 липня оголосити Блаженного Василія Величковського. Роль таких капеланів, наголошують у єпархії, дуже важлива.

- Тих осіб, які мають гарантувати присутність Бога навіть в таких місцях, як місцях позбавлення волі. Отже і там є місце для Бога. І мусить бути показане те обличчя Боже. Ці особи - це їхня турботи знайти способи показати Бога навіть в таких місцях, де виглядало би,щоб не було місця для Бога, - розповідає декан Тернопільський та синкел у справах стратегії розвитку УГКЦ у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії отець Віталій Козак.

З нагоди проголошення Блаженного Василія Величковського під час прощі покровителем капеланів пенітенціарного служби, його мощі перебуватимуть у Зарваниці, а на Богослужіння з цього приводу приїдуть капелани з усієї України, а також правоохоронці.

- З Києва прибуде група, близько 60 офіцерів пенітенціарної системи, які також візьмуть участь у цій прощі, - говорить Василь Козак.

Тривалі переслідування радянською владою, тюремне ув'язнення та десятирічне заслання не зламали твердої непохитної віри новомученика Української Греко-католицької церкви, релігійного діяча, єпископа УГКЦ, редемпториста Василя Величковського. Його внесок у діяльність та розвиток УГКЦ у підпіллі є неоціненним. Саме тому 4 квітня 2001 року Святіший Отець Іван Павло другий підписав декрет про беатифікацію єпископа Василя Величковського як блаженного мученика за Христову віру, а під час Святої Архиєрейської Літургії в червні 2001 у Львові Папа проголосив Василя Величковського Блаженним.

Церемонія перенесення тлінних останків Блаженного Василія Величковського до храму св. Йосифа відбулася 16 вересня 2002 у Канадському Вінніпезі, де він був похоронений. Відкривши труну, очевидці завмерли в подиві й благовісті — тіло Блаженного Василія не зазнало змін: обличчя й борода променіли святістю, руки були тілесного кольору й тримали хрест. Пролежавши в землі майже тридцять літ, Блаженний Владика Василій лежав як живий, попри те, що одяг і труна розтліли: нетлінне тіло помили, почистили й зодягнули в нові архієрейські ризи.

Мощі Блаженного Василія Величковського вшановують паломники із Західної Канади і США — і не лише українського походження, а й інших національностей та різних конфесій. У прибудованій до церкви каплиці паломники моляться; є і свідчення про одержані чудесну поміч та оздоровлення.

 

телеканал TV4