Четвер, 18 квітня 2024

У Зарваниці тисячі людей несли свічки і молилися за мир в Україні

usp1z 20Друга після Всеукраїнської за чисельністю проща на християнське свято Успення Пресвятої Богородиці 27-28 серпня відбулася у Зарваниці [фоторепортаж 95 світлин]. Десятки тисяч паломників, серед яких найбільше вірних Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, прийшли у відпустовий центр, щоб молитися до Зарваницької Богородиці за припинення війни на Україні.

Незважаючи на дощову погоду значна кількість прочан йшла пішки 4 дні, а відтак активно брала участь у богослужіннях. Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк та єпарх Коломийсько-Чернівецький кир Василій Івасюк очолили Божественну Літургію біля парафіяльної церкви, після якої відбувся велелюдний похід зі свічками до монументу Богородиці на чудотворному місці та Молебень до Пресвятої Богородиці. Прочани, серед яких діти, молодь, дорослі та літні люди несли запалені свічки та посилено молилися до Матері Божої за мир на українській землі.

«Ситуація в Україні стає гірша, - зазначив митрополит у пастирському слові до вірних. – Тому ми сьогодні тут повинні жертвувати цей труд, молитву і щиро просити Зарваницьку Матінку Божу, щоб відвернула ворожу навалу». Архиєпископ говорив про важливість постаті Матері Божої та як відомі постаті з історії Україні шанували Її. Митрополит закликав вірних у час військової загрози відродити у своїх серцях віру до Бога і Богородиці та щиро просити в них помочі.

Першоієрарх Тернопільсько-Зборівський вітав на прощі Монсеньйора П’єра Паоло Філіколо, директора фундації «Мігрантес» Римської єпархії, яка зокрема опікується українськими заробітчанами в Італії. Почесний гість висловив своє захоплення вірою та силою молитви, яку вірні продемонстрували у Зарваниці: «Я розчулений з цілого серце тим, що я є у Україні і можу молитися до Пресвятої Діви, яка приймає наші молитви, що можу молитися разом з вами з глибокою вірою, яка заторкує серце до глибини».

Монсеньйор, підтримуючи українців на дусі, зазначив, що Святіший Отець Папа Франциск особливо вболіває за Україною. «Папа є близький до кожного людського серця, минулої неділі під час молитви «Ангел Господній» Папа молився і просив усіх молитися за мир в улюбленій землі Україні. Ми цього вечора молилися за мир на вашій землі та всі намірення, які ви принесли у своєму серці». Відтак попросив: «Свідчіть ваші віру, де б ви не були. Дякую вам за свідоцтво вашої віри, я розповім про неї усім своїм знайомим у Римі».

У прощі також взяли участь ректор римо-католицької духовної семінарії із Барселони (Іспанія) отець Джозеп Марія Туруль та префект семінарії о. Джезеп Серра.

Архиєпископ Василій уділив дияконські свячення піддякону Ярославу Шевчуку, випускникові Тернопільської духовної семінарії та Папського салезіанського університету Рима (Італія).

Опісля відбулася Панахида за героями «Небесної сотні» та усіма військовими, які віддали своє життя за Україну. Семінаристи виконали гімн Майдану «Пливе кача», а судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії о. Роман Дутчак звернувся до присутніх із духовним словом (відеосюжет):

прес-служба архиєпархії

 {vsig}/phocagallery/2014/08/uspen_prosh{/vsig}