П'ятниця, 19 квітня 2024

Митрополит Василій Семенюк перебуває у Римі у рамках візиту «Ad limina»

b516 лютого архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк прибув до Рима (Італія) напередодні візиту «Ad limina Apostolorun», під час якого українські єпископи на чолі Блаженнішим Святославом зустрінуться із Святішим Отцем Франциском, Папою Римським.

Владика відвідав храм св. Марка у Венеції та молився перед його мощами. Відтак відбулася зустріч із Патріархом Венеції Франциском Моралія (Francesco Moraglia), головним вікарієм о. Анджело Паґан (Angelo Pagan) та економом і директором «Міґрантес» у Венеції о. Діно Пістолято (Dino Pistolato). Митрополит подякував Патріарху та всій венеціанський римо-католицькій спільноті за прийняття у дієцезії українських вірних. Архиєпископ також розповів про справжній стан подій в Україні, особливо про нові виклики перед нашою Церквою в Україні в поширенні миру, справедливості, людських та християнських цінностей.

Того ж дня архиєпископ відвідав храм св. великомученика Пантелеймона, де розташована копія хати Богородиці з Назарету, подібно як у Зарваниці. А 15 лютого, на Свято Стрітення Господнього, відбулась Архиєрейська Свята Літургія у храмі св. Миколая з Толентіно за участі українських громад з Венеції та Тревізо. Саме для цих людей служить о. Ярослав Чайківський, священик Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

В понеділок, 16 лютого, митрополит відвідав Папську колегію Покрови Пресвятої Богородиці. Кир Василій взяв участь у Вечірній, якою завершилися великопісні реколекції. Владика поділився своїми переживаннями та стурбованістю з приводу подій в Україні та закликав братів до молитви за мир та спокій.

Відтак архиєпископ провів зустріч з отцями та братами, які належать до Тернопільско-Зборівської архиєпархії та на даний час перебувають у Римі. Під час братньої вечері, архиєрей розповів про останні події в архиєпархії та поділившись планами на майбутнє, побажав своїм студентам успішного завершення навчання та швидкого повернення в Україну, де на них чекає багато праці для добра Церкви та народу.

В рамках візиту першоієрарх Тернопільско-Зборівський взяв участь в Архиєрейській Божественній Літургії, яку відслужив Блаженніший Святослав в рамках прощі до гробів апостолів, молився за мир в Україні в Лятеранському соборі.

17 лютого єпископи Синоду УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом відвідали секцію Держсекретаріату Ватикану щодо відносин з державами. На зустрічі з Архиєпископом Полем Річардом Галагером, очільником цієї державної установи Ватикану, Блаженніший Святослав розповів йому про ситуацію в Україні та душпастирські виклики, які стоять перед УГКЦ в умовах війни. Він, зокрема, ознайомив Архиєпископа Галагера із Зверенням Синоду єпископів до священиків про душпастирство в умовах війни.

18 лютого єпископи УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом, Патріархом УГКЦ, молилися Архієрейську Божественну Літургію на гробі святого апостола Павла в соборі на честь його імені в Римі (fuori le mura). Вранці 18 лютого єпископи Синоду УГКЦ зустрілися у Ватикані із кардиналом Куртом Кохом, Президентом Папської ради зі сприяння єдності християн.  Головною темою зустрічі була релігійна ситуація в Україні у світлі подій, що відбулися в країні впродовж минулого року.

Відтак відбудеться зустріч «Ad limina Apostolorun» з Папою Франциском. Першоієрарх Тернопільско-Зборівський, які і кожен єпископ УГКЦ, представить Вселенському Архиєрею стан справ у своїй архиєпархії. Владика розповість про особливості архиєпархії з точки зору релігійної, соціального і культурного розвитку за останні 5 років, вкаже найбільш проблематичні питання та окреслить перспективи пастирської праці на майбутнє.

 прес-служба архиєпархії