Четвер, 18 квітня 2024

У Зарваниці відбулося наймасштабніше військове паломництво

A119-20 вересня у Зарваниці відбулося VII Всеукраїнське військове паломництво, в якому взяло участь 3000 осіб, з них більше ніж півтори тисячі військовослужбовців. Цьогорічна проща минула під гаслом «Тільки любов здатна на перемогу». Паломництво очолив військовий Єпископ Михайло (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

Військовослужбовці та працівники Міністерства оборони України,  Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії, Державної прикордонної служби України, Міністерства надзвичайних ситуацій України та Державної пенітенціарної служби України відвідали Тернопільщину, щоб у спільній молитві звернутися до Бога.

Захід розпочався з Молебню перед Зарваницькою іконою Божої Матері, після чого колона паломників вирушила на площу перед собором до скульптури Матері Божої, де і відбулася церемонія відкриття паломництва. У церемонії відкриття взяли участь архиєреї - Владика Василь (Семенюк), Архиєпископ Тернопільсько-Зборівський, та Владика Богдан (Манишин), Єпископ-помічник Стрийської єпархії.

Паломницька програма продовжилася відновленням хресних обітів у купелі Святої Анни. Усі охочі, традиційно промовляючи молитву до Бога, тричі занурювалися в освячену воду.  По завершенні учасники паломництва пройшли Хресною ходою. Військові почергово несли хрест від стації до стації, а  капелани супроводжували дорогу душпастирською наукою.

Увечері розпочалася заупокійна Божественна Літургія за полеглими захисниками Вітчизни. Військові паломники, волонтери та миряни в пам'ять про загиблих  пройшли скорботною  ходою зі свічками. По завершенні церемонії покладання квітів всі присутні об'єднались у спільній молитві за  невідомого солдата.

Завершилося військове паломництво у неділю Архиєрейською Божественною Літургією на площі перед собором. Владика Михайло (Колтун) висловив усім прочанам подяку за участь у духовному заході та окропив учасників прощі освяченою водою. Єпископ поблагословив лампадки Віри, Надії та Любові, що урочисто були пронесені протягом всієї прощі, які пізніше будуть передані в зону АТО військовими капеланами як свідчення світла та Божої присутності з миротворцями.

Під час закриття голова Тернопільської ОДА Степан Барна від імені Начальника Генерального Штабу генерал-полковника Віктора Муженка вручив дев’ятьом військовослужбовцям, що пройшли зону АТО, відзнаки за відвагу.

"Це паломництво - найчисельніше за всю його історію, - ділиться голова оргкомітету прощі о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту. - Приємно те, що військовослужбовці чекали на паломництво, а навіть самі приїжджали, щоб просто побути поряд та помолитися в Зарваниці. Дехто з них має на грудях аж 7 значків військового паломництва, які ми виготовляємо кожного року. А це значить, що кожне паломництво не минуло без їхньої молитви та участі". Отець Любомир додав, що специфікою цьогорічної прощі військових була особлива молитва за мир і за тих, хто життя своє віддав за своїх друзів.

Наступне паломництво військовослужбовців до Зарваниці відбудеться як звичайно в треті вихідні вересня 2016 року.

прес-служба Департаменту військового капеланства