П'ятниця, 29 березня 2024

У Зарваниці відбулася проща «Слідами Патріарха Йосифа Сліпого»

Ідея організовувати піші прощі Хресною Дорогою із Заздрості до Зарваниці «Слідами Патріарха Йосифа Сліпого» виникла ще у 2003 році. Ініціатор цих прощ п. Богдан Тернопільський згадує, як він приїхав відвідати своє родинне село Заздрість із о. Ігорем Онишкевичем, парохом громади церкви Святого Миколая на Аскольдовій Могилі в м. Києві. О. Ігор зупинився переночувати у музейно-меморіальному комплексі Патріарха Йосифа, і у цю ніч йому, перейнятому духом Блаженнішого Йосифа, прийшла думка: а чому б не організувати піші прощі від Заздрості до Зарваниці тим шляхом, яким Йосиф Сліпий сам ходив у Зарваницю? Він поділився цією ідеєю з п. Богданом та з головою громади с. Заздрість п. Є. Дюком та старшим братом Іваном Гузійом.

IMGP4223

Підтримавши цю ідею, цього ж року п. Богдан Тернопільський, як представник від Всеукраїнського Об'єднання «Порозуміння» та Патріаршого Товариства Святого Рівноапостольного Київського Князя Володимира Великого звернувся за дозволом до місцевого єпископа Михаїла Сабриги. Отримавши благословення від владики, у кінці лютого 2004 р. києвляни організовують першу пішу прощу з нагоди річниці народження Патріарха Йосифа і при цій нагоді освячують цей шлях.

Ось уже 12 рік поспіль прочани з Києва, Камянець-Подільського ідуть Слідами Блаженнішого Йосифа до Зарваниці двічі на рік. Два тижні перед Великоднем та у найближчу суботу після смерті Патріарха, тобто після 7 вересня. Першу пішу прощу з києвлянами ішов і п. Михайло Головацький, колишній доцент юридичного факультету ТНЕУ у м. Тернопіль, і вже з наступного року він сам почав організовувати такі ж прощі зі студентами у Лазареву суботу. Першу прощу з ними у 2005 році ішов о. Андрій Козак, як капелан цієї установи, а тепер, він з громадою приймає паломників, як парох у Заздрості.

Цьогорічна проща вперше об’єднала прочан з Києва, Камянець-Подільського і студентів юридичного факультету ТНЕУ з Тернополя зі своїм новим доцентом п. Оксаною Гупаловською та першим організатором п. Михайлом Головацьким. Вони спільно пройшли цей шлях у Лазареву суботу. З києвською громадою цей шлях пройшов і Народний Депутат Микола Люшняк.

Паломники, проходячи пішу прощу, розважають над Страстями Христа у поєднанні з Заповітом Блаженнішого Йосифа, цю Хресну Дорогу уклав сам п. Богдан Тернопільський, який став ревним апостолом ідей свого краянина Патріярха Йосифа.

IMGP4218

Духівником цієї прочі став о. Зіновій Пахолко, місіонер Божого Милосердя, що також було дуже потішно і знаково для прочан. У Соколові прочан привітав Митрополит Василій Семенюк, який був дуже втішений чисельністю зібраних та закликав в особливіший спосіб молитися за Україну.

Цю Хресну Дорогу приурочили 10-тій річниці від моменту освячення Архиєпископом Тернопільсько-Зборівським Василієм Семенюком весною 2006 року відреставрованого хреста із зруйнованого костелу, на місці, якого зведено Храм Йосифа Обручника та закладення капсули із землею з церкви Святого Миколая на Аскольдовій Могилі, з Патріяршого собору Воскресіння та клаптика стіни з Софії Київської у фундамент церкви Йосифа Обручника. Цим дійством києвляни засвідчили свій глибокий зв'язок із землею, що виплекала Патріярха Йосифа.

п. Богдан з дружиною п. Світланою стали основними ініціаторами та фундаторами будівництва храму Йосифа Обручника, який за їхнім задумом мав стати основою Духовного центру Патріарха Йосифа у Його родинному селі у співпраці з музейно- меморіальним комплексом Блаженнішого, який утримує товариство "Святої Софії" США. А після закінчення беатифікаційного процесу мав би можливість бути перейменований на Собор Патріарха Йосифа Сліпого.

Важливою подією цьогорічної прощі є те, що з благословення Митрополита та Архиєпископа Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка при храмі Йосифа Обручника заведено книгу збору свідчень про отримані ласки та чуда за посередництвом Патріарха Йосифа, які необхідні для продовження і завершення беатифікаційного процесу. Києвляни діляться безліччю ласк, які вони отримали проходячи цей шлях, особливо безплідні пари, які випрошували народження діток, зараз ідуть цим шляхом уже зі своїми дітьми, дякуючи Богові, що за посередництвом Блаженнішого вислухав їх.   

В цю прощу за посередництвом Патріарха в особливіший спосіб прочани молилися за мир і спокій в Україні.

О. Володимир Топоровський, настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці у с. Зарваниця, зустрічаючи паломників у цьому Святому місці, зазначив: «Так, як колись монах з Києва перший прийшов у Зарваницю, так і ви з Києва, розпочинаєте кожного року піші прощі, які протягом року відвідуватимуть поломники з різних куточків України».

IMGP4249IMGP4258повідомив о. Андрій Козак