П'ятниця, 29 березня 2024

У Збаражі започаткували новий осередок католицької організації «Лицарі Колумба»

У суботу, 5 листопада, в церкві Христового Воскресіння м. Збаража, після Вечірні, яку відслужив судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. Роман Дутчак, відбулася презентація організації «Лицарі Колумба» в Україні.

DSC 8130

На запрошення пароха отця Олексія Боднарчука, презентацію провів брат Богдан Ковалів, Великий Лицар Всеукраїнської Ради св. Володимира «Лицарів Колумба», відповідальний за розвиток Руху Лицарів Колумба в Україні. В своїй презентації Великий Лицар цікаво розповів хто такі Лицарі Колумба, для чого ставати Лицарями, про походження всесвітньої католицької організації, її діяльність у світі, а також в Україні.

Після презентації присутні чоловіки мали можливість задати свої запитання Богдану Коваліву, а також поділитися своїми враженнями. Зокрема, Петро Багрій, український спортсмен-гирьовик, заслужений тренер України, майстер спорту міжнародного класу, заслужений працівник фізичної культури і спорту розказав про вже традиційні щорічні змагання гирьовиків, за сприянням церкви Христового Воскресіння. Лікар УЗД, Андрій Серемуля, розділив думку брата Богдана про важливість переконання жінок зберегти життя ненароджених дітей.

Наостанок всі спільно помолилися до Святого Духа, за плідну працю і майбутнє започаткування осередку «Лицарів Колумба» у Збаражі.

DSC 8122DSC 8136DSC 8137повідомила Надія Тхір

 Довідка (за матеріалами Департаменту інформації УГКЦ)

Лицарі Колумба – всесвітньо-відома католицька організація, започаткована 1882 року римо-католицьким священиком, слугою Божим Майклом МакҐивні як невелика група парафіян в місті Нью-Гейвн, штат Коннектикут, США, які зібралися при римо-католицькій церкві Святої Марії, щоб підтримувати вдів, родини та сиріт цієї парафії. Сьогодні це організація, із штаб-квартирою в Нью-Гейвені, яка зросла майже до двох мільйонів членів в більш ніж 10 країнах світу.

Процес започаткування в Україні організації «Лицарі Колумба» був розпочатий попереднім Главою УГКЦ, Блаженнішим Любомиром (Гузаром), який в серпні 2005 року, під час 123-ї Верховної конвенції «Лицарів Колумба», що відбувалася в Чикаго, США, запросив лицарів прибути в Україну. Ця ініціатива була пізніше підтримана Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом і Митрополитом Мечиславом Мокшицьким з боку Римо-Католицької Церкви в Україні. Перша Рада «Лицарів Колумба» в УГКЦ була утворена 20 вересня 2013 при Патріаршому Соборі Воскресіння Христового і носить ім’я св. Володимира. У Львові діє римо-католицька Рада «Лицарів Колумба».

Головним завданням «Лицарів Колумба» – «міцної правої руки Церкви», як її назвав Папа Іван Павло ІІ – цілковито підтримувати Католицьку Церкву в її євангелізаційній місії через пропагування таких чеснот, як милосердя, єдність, братерство та патріотизм, а також підтримка католицьких родинних цінностей.