Вівторок, 16 квітня 2024

Митрополит Василій привітав вірних з празником Христового Різдва

7 січня Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) з нагоди празника Різдва Христового очолив святкове богослужіння в Архикатедральному Соборі Тернополя. Молитва, на яку прибули сотні вірних, була сповнена подяки Богові за прожитий нелегкий рік, а також проханнями про мир для України.

20161229 132605

Архиєрей привітав усіх вірних, представників влади, духовенство з величним празником Різдва Христового та закликав бути поруч з Христом: «У світосяйну ніч спішімо і ми, ведені цією зорею, до Вифлеємського вертепу, щоби бути поруч з яслами Новонародженого Божого Сина та стати частиною цього незбагненного Таїнства. Той, хто народжується, приходить заради кожного з нас. Він є також нашою надією. Не вагаймося, а поспішаймо, дослухаючись до поради давньої колядки: «До Вифлеєму спішім всі нині, Бога вітаймо в бідній дитині».

Митрополит у своєму посланні з нагоди празника Різдва Христового [повний текст] зазначив, що «таїнством Народження свого Сина Милосердний Бог виявляє свою дбайливість про людину. Нехай Різдво Христове стане і для нас уроком небайдужості та співчуття один до одного… Сьогоднішній світ має особливу потребу у вияві милосердя та небайдужості до наших ближніх. Велика кількість збройних конфліктів по всьому світі, байдужість та нетерпимість чимраз віддаляють нас, людей, від Бога – на образ і подобу якого ми сотворені. Драматичні події на Близькому Сході, у Сирії - на землі, де народився наш Спаситель, незагоєні рани війни, що триває в Україні, волають до нас про потребу милосердя та співчуття, що проявляються у полегшенні болю тих, хто страждає».

Також Архиєпископ Василій повідомив, що у 2017 році сповняється 150 років з часу урочистої коронації Зарваницької чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. До слова, 29 червня 1867 року Святіший Отець Папа Пій ІХ у Римі освятив корони для ікони Зарваницької Богородиці. Разом з благословенням коронувати ікону Папа надав церкві у Зарваниці право відпусту. Ця урочиста коронація стала актом офіційного визнання нашої святині з боку всієї Католицької Церкви.

Вкінці Архиєрей додав, що Тернопільско-Зборівська митрополія та весь подільський край уже багато століть знаходяться під особливим материнським заступництвом Зарваницької Богородиці.  "Поручаю Її опіці наших воїнів, які з небезпекою втрати власного життя на східних рубежах боронять мир, спокій та майбутнє України".

 

прес-служба архиєпархії