Середа, 24 квітня 2024

Тернопільському осередку «Подружніх зустрічей» виповнилося 15 років

27-29 жовтня у храмі УГКЦ св. свщм. Йосафата міста Тернополя відбулись парафіяльні реколекції спільноти «Подружні зустрічі», які приурочили 15-тиліттю діяльності Тернопільського осередку. Реколекції розпочалися в п’ятницю, 27 жовтня, Божественною Літургією, яку очолив духівник спільноти о. Андрій Пиптик.

DSC 6473

Реколекційну науку виголосив о. Мирон Сачик, голова комісії в справах родини Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, який багато років працює з родинами, починаючи з самих витоків спільноти. Головною темою проповіді була цінність подружжя, як Божої інституції. «Наша Церква була збережена завдяки християнським родинам, які її врятували в часи підпілля. Сьогодні завдання Церкви - врятувати сім’ю», - наголосив отець.

В суботу, 28 жовтня, духовним словом ділився з учасниками о. Микола Медюх, адміністратор Марійського духовного центру Зарваниці, який уже кілька років духовно супроводжує реколекції. Головною думкою реколекційної науки була проблема спілкування у сучасному суспільстві. «Пильнуйте, аби ближньому було добре - це є тою родзинкою, яка нам допоможе», - поділився з нами о. Микола і на завершення порадив вивчити і щоденно використовувати у своєму подружньому житті 2 фрази: «Я тебе дуже люблю» і «Пробач мені, будь ласка». За його словами, перша фраза будує і скріплює союз чоловіка і жінки, а друга є індикатором гордині.

Реколекції завершились в неділю, 29 жовтня, святковою Літургією і наукою о. д-ра Володимира Ковалковського, адміністратора парафії св. свщм. Йосафата. «Подружжя - це школа, де вчаться любові. Вчаться любові, щоб вступити до неба, - відзначив у своїй реколекційній науці отець, - Той, кого любиш, завжди в певні моменти буде твоїм хрестом».

DSC 6114DSC 6057DSC 5940 1

повідомила Софія Гусак

Довідка

Подружні зустрічі» - це міжнародна спільнота, яка вже понад 40 років об’єднує осередки у більш як 10 країнах світу (Польща, Литва, Латвія, Америка, Великобританія, Білорусь, Росія) та діє в римо-католицькій, греко-католицькій та православній церквах.

„Подружні зустрічі” – це один з напрямків душпастирської праці Церкви з родинами.

Спільнота має на меті поглиблення та покращення взаєморозуміння між чоловіком і жінкою, а також допомагає зрозуміти релігійну суть їхнього подружнього зв’язку.

Харизмою спільноти є ведення діалогу між чоловіком і дружиною в дусі правдивої Божої Любові на основі таких  принципів діалогу: слухати, перш ніж говорити; ділитися, а не дискутувати; розуміти, а не осуджувати; понад усе пробачати.

В Тернополі ця спільнота була започаткована у 2002 році за сприянням товариства християнських сімей «Християнська Родина» та о. Івана Гуні. На сьогоднішній день в осередку працює 10 подружніх пар - аніматорів та 6 отців, які займаються організацією і проведенням реколекцій, пореколекційних зустрічей, малих груп, Хресних доріг, піших родинних прощ до Зарваниці та піклуються про родини.

Духівником спільноти з благословення Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка) є о. Андрій Пиптик. За 15 років діяльності осередку в реколекціях взяло участь близько 700 подружніх пар з різних куточків України. Вперше було проведено реколекції для родин зі Сходу.