П'ятниця, 29 березня 2024

Делегати Тернопільсько-Зборівської архиєпархії взяли участь у конференції на тему біблійної герменевтики

23-24 листопада з ініціативи Патріаршої катихетичної комісії УГКЦ з нагоди Року Божого Слова в Україні у Києві проходила всеукраїнська конференція на тему «Сучасна католицька біблійна герменевтика: документ Папської біблійної комісії «Богонатхнення та правда Святого Письма». На конференцію прибули голови катихетичних комісій з кожної єпархії, біблісти, священики, провідники та відповідальні за біблійний апостолят миряни. Для участі у конференції були делеговані й представники Тернопільсько-Зборівської архиєпархії: о. Святослав Ласковий, с. Софія Іванова, п. Ольга Славська та п. Тетяна Бакалець.

IMG 6e6b839ec05f275f75017393970ca490 VУ перший день конференції, яка проходила у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового учасники мали нагоду прослухати доповідь проф.Массімо Гріллі, викладача Папського Григоріанського Університету та Папського Біблійного Інституту (Рим) на тему: ‘’La Sacra ScritturaParola Di Dio – Parola Dell’uomo”. У своїй доповіді проф. Массімо охарактеризував історію розвитку християнства впродовж двох тисяч років і вказав на відмінності розуміння натхнення та істинності Біблії в церкві. Відтак, проф. Массімо Гріллі представив документ Папської біблійної комісії «Богонатхнення та правда Святого Письма», який щойно з’явився в українському перекладі. Протягом дня також звучали наступні доповіді: «Вимір божого народу як герменевтичний ключ Святого Письма» - о.д-ра Петра Октаби – викладача Інституту релігійних наук св.Томи Аквінського в Києві. Цікавою була доповідь кандидатки богословських наук , доц. кафедри біблійних наук Філософсько-богословського факультету УКУ п.Галини Теслюк на тему «Контекстуальне прочитання вибраних жіночих історій Старого Завіту: Міріам, Рут, Юдит». п. Галина звернула увагу на статус жінок в суспільстві давнього Ізраїлю і провела паралель, наголосивши на досвіді сучасних українських жінок в обставинах воєнних дій на Сході України. о.ліц.Віталій Храбатин виступив з доповіддю на тему «Натхнення та герменевтика: незмінність Слова Божого в світі, який постійно змінюється». о.д-р. біблійного богослов’я Роман Островський охарактеризував Біблійні тексти про насилля та вказав на герменевтичний ключ до їх розуміння.

IMG b392c53b4be519f04d4bc0ffa7f01722 VНа кінець першого дня конференції учасників привітав глава нашої церкви Блаженніший Святослав, який закликав усіх присутніх «бути вірними учнями і апостолами Ісуса Христа і з відвагою йти і проголошувати Добру Новину у сучасний світ. Людські слова обмежені, Слово Боже – вічне», - зазначив він.

У другий день конференції, який проходив у стінах Київської Трьохсвятительської Духовної семінарії УГКЦ у с.Княжичі відбулися формаційні зустрічі для представників біблійного апостоляту з усіх єпархій України. Зустрічі включали теоретичні лекції та практичні заняття у групах, де учасники молитовно читали уривки Святого Письма за методом Lectio Divina.

На завершення конференції учасники поділилися ідеями стосовно розвитку біблійного апостоляту, обмінялися досвідом та напрацювали ряд ідей для подальшого розвитку в єпархіях нашої церкви.

IMG a9198cf5e75a221247b5ffb6a3162119 VIMG a70939306beb1446a90008541cc4d207 Vповідомляє катихетична комісія