Середа, 10 квітня 2024

У Словаччині відбулася зустріч ректорів Марійських духовних центрів Європи

У словацькому місті Левоча з 17 по 20 вересня 2019 р. проходила зустріч ректорів «Марійського європейського зв’язку» (The European Marian Network). До цієї мережі Марійських духовних центрів входить 22 святих місця.

0C4D3704 629F 4AB5 B775 41A30E390829З благословення архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка) Марійський духовний центр «Зарваниця» представили о. д-р Іван Січкарик, референт зовнішніх зв’язків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, о.Ігор Засійбіда, адміністратор МДЦ «Зарваниця», та п. Богдан Буртак, мирянин і меценат.

Ректор Марійського центру в Левочі монсеньйор о. Францішек Длугош (František Dlugoš) представив діяльність санктуарію, розповів про подальші плани й перспективи духовного служіння для паломників та усіх людей, які прибувають до Левоча. Його помічники показали цікавий план, який в ближчому часі має реалізуватися, це підписання співдружності 4 парафій в Словаччині і 4 парафій у Польщі та прокладання духовно-туристичних маршрутів, як для паломників так і для всіх зацікавлених.

5E319318 AB7B 4144 A690 4EB614D83547Почитання Богородиці у Левочі сягає ще ХІІІ століття. В час коли монголо-татари прийшли на ці території, знищуючи села разом із мешканцями, люди, які жили поблизу Левоча, втекли від цієї навали та сховалися поблизу в лісі на горі. Вони просили заступництва Богородиці та в чудесний спосіб залишилися живими. Від того моменту започаткувався культ почитання Марії на горі, яку було названо Марійською горою. В ХІV столітті мешканці встановили тут статую Богородиці. Численні об’явлення та чудесні оздоровлення стали глибоким усвідомленням для людей, що це місце є святе і сюди постійно приходили паломники, щоб помолитися та через заступництво Марії просити в Бога благословення.

Архиєпископ і митрополит Моравії (Чеська Республіка) Ян Граубнер, який прибув на цю зустріч, поділився духовними роздумами з ректорами Марійських духовних центрів. Він наголосив на тому, щоб «в сантуаріях і священики, і вірні прагнули дивитися на світ очима мудрості, як це зробила Марія». Також в почитанні Богородиці християни не мають бути відірваними від реальності, а духовні цінності переносити в практику життя. Бо сучасний світ досить часто живе віртуальними речами, які є далекі для щоденного духовного подвигу. Крім того митрополит Ян підкреслив, що Марія є для всіх нас надзвичайна вчителька віри, і через це сантуарії – це є і мають бути насамперед «університети віри», місця, де люди вчаться вірити.

Делегація з України представила ректорам опис діяльності та пасторального служіння Марійського духовного центру «Зарваниця». Наступна зустріч представників Марійських духовних центрів Європи відбудеться в 2020 р. у Швейцарії, у місці Айнзідельн.

409050A2 CEEF 4F5E 8051 633D96B3B9B860A10193 BAE5 4C52 AF89 C2670E6246D5http://zarvanytsya.org