Субота, 20 квітня 2024

У Тернополі відбувся круглий стіл на тему «За єдність Церкви та народу»

11 жовтня у приміщенні державного архіву Тернопільської області відбувся круглий стіл на тему «За єдність Церкви та народу». На заході, який приурочили 30-тиліттю виходу УГКЦ з підпілля та 50-тиліттю патріархального руху, прозвучали 7 історичних доповідей, а після обговорення прийнято резолюцію.

1aДоповідь на тему «Стати добривом для єдності»: діяльність Климентія Шептицького у повоєнні роки» представила Світлана Гуркіна, кандидат історичних наук, доцент Українського католицького університету; Любомир Крупа, кандидат історичних наук, заступних голови Тернопільської обласної ради говорив на тему «Роль А. Шептицького у розбудові УГКЦ у першій половині ХХ ст.»; доктор історії Церкви о. Роман Гаранджа представив доповідь «Греко-католицьке духовенство у сталінських виправно-трудових таборах»; доповідь на тему «Значення досвіду новомучеників та ісповідників УГКЦ для нас сьогодні» виголосив кандидат історичних наук, проректор з наукової роботи УКУ Олег Турій; та інші. Модерували зустріччю Федір Полянський, Ярослав Стоцький та Олег Турій.

На зустрічі відбулося відкриття банерної виставки Інституту Історії Церкви УКУ «Патріарх Йосиф Сліпий: бути собою!» та документальної виставки ДАТО до 50-тиріччя патріархального руху.

3a4a5a2aпрес-служба архиєпархії