Субота, 20 квітня 2024

«Предвічний Бог показує нам якою високою є гідність людини», - митрополит Василій на Різдво Христове

7 січня, о 7.00, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк здійснив Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди празника Різдва Христового в Архикатедральному соборі УГКЦ Тернополя. Архиєрей у присутності синкела у справах мирян о.-мітрата Андрія Івана Говери, ректора Тернопільської духовної семінарії о. Івана Римаря, настоятеля Архикатедри о. Ореста Павліського та священиків Собору заніс молитву за Божий люд архиєпархії, мир і добру долю для українського народу.

ytr2Кир Василій урочисто привітав вірних, представників влади з празником Різдва Христового. У пастирському посланні зокрема наголосив: «Бог став людиною. Він з власної ініціативи виходить на зустріч людині. Він стає людиною, щоб людина – чоловік чи жінка, дитина чи дорослий – могла вступити у Божу природу, у безсмертя. Предвічний Бог показує нам якою високою є гідність людини, бо сам Син Божий приймає на себе людську природу. Він учинив це з любові до нас, без жодної нашої заслуги».

Архиєпископ у світлі подій різдвяної ночі говорив про сучасну проблему самотності. «Вона (самотність) стала однією з характерних недуг людини наших часів. Попри всі досягнення сучасності бачимо, що прірва відчуження між людьми лише поглиблюється. Спостерігаємо самоізоляцію, індивідуалізм, що руйнує порозуміння між людьми, а навіть між поколіннями. Суспільство стає дедалі більше роздробленим».

ytr1Аналізуючи контекст українського народу, владика Василій сказав: «У нашому народі самотність нерідко є вимушеною та спричинена ще й іншою, суто економічною причиною. Маємо на увазі трудову еміграцію, яка часто розділяє родини, відриваючи дітей від батьківської опіки, будує мури відчуженості між членами родини, особливо між чоловіком та дружиною, а нерідко й остаточно руйнуючи самі родини».

Після Святої Літургії митрополит спільно із вірними колядував біля різдвяної шопки, а семінаристи представили вертепне дійство на майдані перед храмом.

До слова, у ніч проти 7 січня також і єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк з нагоди празника Різдва Христового очолив святкове богослужіння в Архикатедральному соборі УГКЦ Тернополя. Торжественна молитва у спільноті священнослужителів Архикатедри, на яку прибули сотні вірних, була сповнена подяки Богові за прожитий нелегкий рік. Архиєрей привітав присутніх зі світлими празниками Різдва Христового, побажав кожному щедрих Божих благословень, добра та миру для України.

ytr3ytr5ytr4прес-служба архиєпархії

світлини о. Романа Демуша