Субота, 20 квітня 2024

У Тернополі відбулася ІV зустріч у рамках приготування архиєпархіального Собору на тему еміграції

Сьогодні, 17 лютого, у храмі УГКЦ св. архистратига Михаїла м. Тернопіль відбулася IV передсоборова зустріч Тернопільського округу у рамках приготування Собору Тернопільсько-Зборівської архиєпархії на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». Священики та миряни Тернопільського Східного і Тернопільського Центрального деканатів на чолі з єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівським Теодором Мартинюком та головою округу о. Роман Ваврухом слухали доповіді, дискутували та напрацювали пропозиції для Архиєпархіального Собору.

xc13Владика Теодор ознайомив присутніх з цілями скликання Патріаршого Собору. Зокрема наголосив, що УГКЦ всесторонньо дбає про людей, які працюють за кордоном чи виїхали на еміграцію. За його словами, наші священики з благословення своїх єпископів поїхали у різні куточки світу для служіння українцям-емігрантам. Окрім душпастирської праці священики часто допомагають людям вирішувати важкі життєві питання. Греко-католицькі священики часто простягають руку допомоги у найважчих життєвих ситуаціях, зокрема наші парафії нераз допомагали у перевезенні тіл померлих на батьківщину. Відтак, о.-доктор Віталій Козак представив послідовність підготовки Архиєпархіального Собору, розкрив його тему.

Першим доповідь представив о.-доктор Іван Січкарик, який поділився власними досвідом навчання та душпастирського служіння серед українців Італії. Зокрема наголосив, що УГКЦ сьогодні є середовищем зберігання всього українського. Також вказав, якими навиками повинен володіти кожен душпастир, які служить серед українців на еміграції.

Голова комісії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії у справах мирян Анна Зварич представила еміграцію, як феномен, економічні мотиви еміграції, розповіла про освітню мобільність молоді та навела цікаві статистичні дані. Також вказала причини внутрішньої міграції.

Богдан та Ольга Чайківські, лідеру руху «Подружні зустрічі» представили основні напрямки діяльності спільноти та заохотили душпастирів огорнути ососбливою опікою подружжя, як основну клітину суспільства та парафії.

Після обговорення, праці в групах було обрано делегатів Собору від кожної деканату.

прес-служба архиєпархії