Субота, 20 квітня 2024

У Тернополі відбувся Форум відповідальних людей

Тернопіль ― десяте місто, де відбувся Форум відповідальних дюдей, який третій рік поспіль організовує Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ. За цей час учасниками цього заходу було понад 500 осіб, на різноманітні теми дискутувало майже 100 спікерів різного рівня.

128550236 10157483126930877 2203398768597871307 nЯк зазначив на початку зустрічі засновник Форуму Відповідальних Людей, секретар Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ Орест Гевак, важливо, щоб люди відчували свою відповідальність. Завдання Форуму ― піднімати гострі питання, дискутувати про виклики, які переживає суспільство, та бути відкритими на різні теми.

Нагадуємо, Форум Відповідальних Людей на тему «Соціальна відповідальність молодих політиків» організували в межах реалізації статусу «Тернопіль ― Молодіжна столиця України 2020». Захід провели ― Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ, спільно з Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради.

Розпочався Форум Відповідальних Людей зі спільної молитви.

Першим усіх присутніх офлан та онлайн привітав голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ, секретар Душпастирської ради УГКЦ Ростислав Пендюк:

― Цей Форму у своїй ідеї націлений на те, щоб об’єднувати середовища, які творять суспільство в різних частинах. Важливо, щоб Церква, влада, громадськість і бізнес думали над спільними викликами. Це платформа для зустрічі, діалогу та співпраці

Радію, що сьогодні Форум відбувається в Тернополі. Це важливо тому, що Тернопіль цього року є молодіжною столицею, а також і тому, що тут відбуваються такі процеси, які можуть стати моделлю для реалізування в інших регіонах.

Сьогоднішня тема присвячена політиці. Та ми говоримо, що політика ― це не про посади, а про те, що відбувається в нашому місті, області та державі. Політика торкається життя кожного. Тому для нас це важливо. Говорячи про політику, завжди багато говоримо про осіб. Але бракує розмови про принципи та цінності. Особи приходять і йдуть, тому вони не мають бути ключовими в політиці. Ключовими мають бути принципи і цінності. Для нас важливо, щоб не забракло християнських цінностей, найвищого права людини ― права на свободу, на гідність. Сподіваюся, що цей Форум дасть результат не просто в розмові, а в конкретних діях і вчинках.

Начальниця Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради Христина Білінська від імені міського голови привітала присутніх, наголосивши, що Форум Відповідальних Людей ― це об’єднання тих людей, які працюють із молоддю. А для якісного розвитку міст зокрема і держави загалом ― важливо, щоб молодь брала на себе відповідальність.

― Цей Форум особливий тим, що учасники ― молоді люди, які цього разу балотувалися на виборах. Тобто вони прийняли рішення взяти на себе відповідальність. Та життя триває і після виборів, тож зараз важлива соціальна проактивність. Завдання Форуму – об’єднати активних людей до конкретної дії. Дискутуватимемо про особливий досвід і спільно творитимемо проактивність соціальної відповідальності, ― наголосив  заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Роман Демуш, який модерував першу дискусійну панель.

127167583 3519398588143405 2348772289426719500 nУ межах Форуму відбулося дві панельні дискусії. Думками на тему «Соціальна відповідальність молодих політиків» ділилися:

  • начальниця Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради Христина Білінська,
  • священник УГКЦ, Ректор Марійського Духовного Центру «Зарваниця», економ Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, капелан АТО, натхненник та творець низки ініціатив соціально-відповідального бізнесу на теренах Тернопільщини отець Володимир Фірман,
  • співзасновник Дружньої ресторації «Мамонт» та локації для подій ЛІТЕПЛО Ігор Леткий,
  • керівник громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин.
  • А про «Цінності у суспільній діяльності молодих політиків» дискутували:
  • Державний секретар Кабінет Міністрів України; заступник Міністра молоді та спорту України (2016-2020), у 2019 році ― присвоєно почесне звання «Заслужений працівник соціальної сфери України» Олександр Ярема,
  • доктор філософії, завідувач кафедри політичних наук Український католицький університет, директор бакалаврської програми «Етика-Політика-Економіка» (політологія), Голова Комісії УГКЦ у справах родини та мирян, невиправний оптиміст, депутат Львівської обласної ради, голова комісії освіти та науки (2010-2015), заступник голови Львівської обласної державної адміністрації з гуманітарних питань (2014-2016) Юрій Підлісний,
  • менеджер із міжнародної адвокації у ZMINA. Центр прав людини; відповідальний за зв’язки з дипломатичним корпусом в Україні, іноземними урядами, міжнародними організаціями також викладав «Адвокацію та НУО», «Політичну комунікацію», «Вступ до PR» у LCC International University (Литва) та працював в офісі старшого політичного аналітика Місій спостереження за виборами БДІПЛ ОБСЄ у 2019 та 2020 рр., випускник LCC International University та Болонського університету Роман Хромик,
  • генеральна директорка Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я Марія Карчевич.

 

Наталія ПАВЛИШИН, "Дивен світ"