Субота, 20 квітня 2024

У Зарваниці відбулися реколекції для катехитів

Щорічні дні духовної віднови для катехитів Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ відбулися цього тижня, з 26 по 30 липня, у Марійському духовному центрі «Зарваниця». Через пандемію та карантинні обмеження реколекції минулого року не проводилися, тому цьогоріч після довгого очікування у відпустовому центрі панує особлива атмосфера відкритості й благодаті.

bah1Як і попередні рази реколекції розділено на два етапи, в яких взяло участь більше ста катехітів з усієї митрополії. Організатором стала Катехитична комісія архиєпархії з благословення архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка. Дуже змістовні та цікаві науки для присутніх виголошував о. Василь Баглей, проповідник і місіонер Божого Милосердя. Протягом зустрічей учасники роздумували над головними поняттями, що стали основою християнської  віри та сенсом людського життя: молитва, катехизація та євангелізація, святі Тайни Покаяння та Євхаристії, виховання. Під час наук кожен учасник шукав відповідь на головні питання, які ми щоденно собі ставимо.

«Реколекції – це час, який служить для того, щоби заново знайти себе, зібрати свій внутрішній світ, свою віру, стосунки з Богом, адже ми губимо це, йдучи по житті в суєті і шаленому темпі. Завжди повинні пам’ятати, що є простий принцип: ми віддаємо іншим те, чим самі наповнені. Часто людина відчуває себе спустошеною, виснаженою духовно, бо мусить віддавати себе іншим: сім’ї, дітям, колективу, спільноті. Тоді виникає потреба брати заряд і силу в Господа Бога, і саме час реколекцій є можливістю зробити це, заново позбирати себе зсередини, - зазначив отець Василь. – Катехит - це дуже важлива функція в нашій церкві, бо головне його завдання – передати віру. Тому наскільки більше катехит  має віри в собі, настільки більше він може нею ділитися, і це головна істина».

Також духівник підкреслив, що важливим завдань сучасної школи є виховати добру людину, яка має мораль і любов у серці, а не лише дати якісні знання, тому нашим обов’язком є зберегти у школах предмет «Християнська етика».

Перебуваючи у Зарваниці, катехити брали участь у Святій Літургії, приступали до Святих Тайн, разом молилися Хресну дорогу, Молебень до Богородиці та вервицю.  Під час спільних зустрічей учасники обмінювалися досвідом своєї праці, обговорювали актуальні теми та цікаво проводили час.

bah3bah2https://zarvanytsya.org/