П'ятниця, 29 березня 2024

У Зарваниці відбулася ХVІ проща родин мігрантів

ХVІ Міжнародне піше паломництво мігрантів та їх родин із Самбора до Зарваниці завершилося в неділю, 15 серпня, в Марійському духовному центрі. Проща під гаслом «Ми є родина у Христі!» відбулася з благословення голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владики Степана (Суса), під супроводом духівника паломництва о. Антона Бориса. Учасники жертвували пройдений шлях за всіх українських мігрантів, їхні родини та кращу долю нашої держави. Через карантинні заходи ця особлива проща проходила також в онлайн-форматі, тому кожен, незважаючи на місце свого перебування, міг долучитися до паломницької подорожі, провести більше часу в молитві, вдосконалити своє духовне життя.

IMG 5039У суботу, прибувши до Зарваниці, паломники спільно молилися на Хресній дорозі, у крипті Марійського духовного центру відслужили Панахиду за світлої пам'яті о. Василем Поточняком, засновником та першим духовним опікуном прощі мігрантів. Ввечері у каплиці всіх святих українського народу відбулася вечірня та Божественна Літургія, в якій взяли участь учасники прощі «Самбір – Зарваниця» та вірні Залозецького й Великоберезовицького деканатів, які в цей день також здійснили прощу до відпустового місця. За доброї традицією після спільної молитви усі прочани процесійно із запаленими свічками та піснею на устах пройшли до чудотворного місця, де відслужили Молебень до Пресвятої Богородиці.

У неділю, 15 серпня, на подіумі Марійського духовного центру відбулася урочиста Божественна Літургія,  яку очолив адміністратор малої базиліки Зарваницької Матері Божої о. м. Дмитро Квич у співслужінні заступника Голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ о. Андрія Гаха, референта зовнішніх зв’язків ПМВ о. Віталія Храбатина, секретаря ПМВ о. Романа Ільницького, духвіника прощі о. Антона Бориса та інших душпастирів-учасників прощі родин мігрантів. За допомогою трансляції наживо до молитви долучалися вірні з різних куточків України та всього світу.

IMG 1762Після Богослужіння архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк щирими батьківськими словами привітав всіх паломників. В особливий спосіб архиєрей висловив подяку кожному священнику, який долучився проведення прощі «Самбір – Зарваниця» та прощі Велекоберезовицького й Залозецького деканатів, подякував за їхню жертовність, невтомну працю, за те, що вчать синівської любові й довіри до Небесної Матері.  

«Дякую всім священникам, що прищеплюють людям любов до Пресвятої Богородиці. То має велику силу. В цьому я не раз переконався в своєму житті - як підпільному, так і теперішньому. Як біда - я молюся вервицю, прошу Бгородицію, і Вона допомагає», - звернувся до паломників митрополит Василій.

IMG 1717https://zarvanytsya.org/