П'ятниця, 19 квітня 2024

Митрополит Василій очолив Богослужіння Хрестопоклонної неділі в Архикатедрі Тернополя

Сьогодні, 27 березня, у Хрестопоклонну неділю Великого посту, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк очолив Літургію св. Василія Великого в Архикатедральному соборі УГКЦ Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Тернополя. Йому співслужили синкел у справах мирян о. мітрат Андрій Іван Говера та настоятель собору о. Орест Павліський.

1648377922932633«Церква, як добра Мати, розуміє наші людські обмежені спроможності та розчарування, а тому сьогодні, в середині Великого посту, виставляє нам підкріплення - Хрест Господній, який ми називаємо животворним, - сказав у проповіді о. Андрій Говера. - Святий хрест має на меті нам пригадати безконечну Божу любов до нас, а Великий Піст є якраз тим часом, коли нам відкривається ця правда через покаяння та навернення...

Ми втомлені постами, молитвами, стривожені новинами про війну, однак перед хрестом, в його тіні віднаходимо життєдайні сили, щоби продовжити далі покутничу дорогу, маючи перед собою чітку ціль - Воскреслого Христа. Саме Він наша ціль. А Хрест - засіб щоби цю ціль осягнути. Хрест - це ключ яким ми відкриємо для себе небо, це наш квиток до Царства Божого. Іншого шляху немає», - наголосив проповідник.

1648377922466655Після Богослужіння архиєпископ Василій запросив вірних помолитися вервицю за перемогу України у війні та благословення Боже над нашим народом. У своєму духовному слові владика зауважив: «Вервиця - це не лише молитва, вона чудовий засіб освячення і духовного поступу, одна з найкращих шкіл доброчесності і життя християнського. Без сумніву, не можна наполегливо розважати таємниці життя Ісуса і Марії та не втілити у життя те, що з них будемо черпати. Молячись на вервиці, ми ніби розмовляємо з самим Богом, розповідаємо про свої проблеми та радощі, відкриваємо свою душу. Молитва є зустріччю з Богом, покаянням, покорою. Ми переживаємо разом з Ісусом Його смерть і воскресіння, засвідчуємо Його силу і владу над всіма нами. Щоденно молячись, людина відчуває укріплення духа, глибоке пізнання істини, силу вистояти перед гріхом. Намагайтеся замислюватися над кожним словом молитви, відкривайте свою свідомість для пізнання Бога».

Кир Василій наголосив, що «Синод Єпископів нашої Церкви, на чолі з Блаженнішим Святославом закликають кожного дня, о 21:00, молитися вервицю за Україну. Бо від самих початків християнства на Русі-України наші предки почитали Пресвяту Богородицю і припадали до Її стіп, просячи заступництва. Так і ми зараз принадьмо до стіп нашої Небесної Матінки і на колінах просімо миру і перемоги у цій жорстокій війні, де гинуть наші діти. Взиваймо до неї: «Матінко Божа, покрий нас Своїм материнським Покровом, вбережи нас від куль і ракет ворогів наших. Оберни їх проти них, як Ти вертала стріли колись ворожих монголо-тарарів і турків. Ми віримо в Твою допомогу і як діти Твої у сльозах просимо вбережи нас і спаси».

16483779232382961648377923501023164837792549903016483779259512971648377926279494164837792416731о. Олег ХАРИШИН,

пресслужба архиєпархії