П'ятниця, 29 березня 2024

Митрополит Василій у день празника Входу Господнього в Єрусалим освятив лозу

17 квітня архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк очолив Божественну Літургію з нагоди празника Входу Господнього в Єрусалим в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Тернополя. Архиєрей освятив лозу та привітав молодих людей Тернопільщини з Днем молоді.

зображення viber 2022 04 17 14 39 01 376

У своїй проповіді кир Василій зокрема сказав: "Осанна! Благословенний той, хто приходить в ім'я Господнє, Цар Ізраїля" - так Ізраїльський народ вітав Христа, як Месію, як того, про якого пророки проповідували перед сторіччями. Йому назустріч стелять під ноги свої одежі, діти кидають пальми з окриком радості і співу: "Осанна благословенний! Осанна! Блаженний, хто йде в ім'я Господнє".

День перед тим, ми знаємо, Христос воскресив у Витанії померлого Лазара, який 4 дні лежав у гробі і багато юдеїв увірили в нього. Як каже євангелист: "Бачивши те, що вчинив Ісус, увірували в нього численні юдеї" Бачивши тріумфальний в'їзд Христа у Єрусалимі, лукаві фарисеї і садукеї говорили між собою: "Бачите, увесь світ іде за ним". Тож вони промовляли до Ісуса Христа: "Учителю, заборони своїм учням." Христос відповів їм: "Кажу вам, коли ці замовкнуть, кричатиме каміння".

зображення viber 2022 04 17 14 39 02 208

Цим тріумфальним в'їздом Христа до Єрусалиму, Він свідчить, що свідомо і добровільно з любові до нас і всього людства, Він безстрашно йде на смерть, щоб кожен, хто увірує в нього, мав вічне життя. Серед цього тріумфу, серед цих гучних окликів: "Осанна!? Христос прослезився. Про це описує Лука так: "Як Ісус наблизився і побачив місто, і над ним заплакав". "Христос бачив наперед і знав, що не промине 37 років, як Єрусалим буде зруйновано так, що вороги не зоставлять камінь на камені і сотні людей загине від римського війська».

Оскільки цього дня святкується всесвітній День молоді, митрополит Василій привітав молодь архиєпрахії зі святом: «Я б хотів привітати нашу молодь, наше майбутнє. Дорога молоде, ти повинна жити з Христом, любити його, вітати його, вітати, як вітали Ісуса діти з любов'ю, в'їзжаючи в Єрусалим, любити його, але не лиш хвилево, бо він приходить до нас люблячий та лагідний і з добротою та своїми благодатями. Бо Господь приходить до нас впродовж віків і дається нам у святому Причасті. Приходить знову скромно під видами хліба і вина. Бажає приблизити нас до себе, відігнати наш страх, додати нам, дорога молоде, відваги, щоб ми часто зустрічались з ним у тайнах Покаяння та святому Причасті. Він охоче бажає допомогти тобі, дорога молоде, щоб ти утверджувалася в доброму християнському житті та прикрашувала себе відповідними чеснотами.

Україна потребує праведних християн і ними повинна бути наша молодь. Як приготуватися до гідного приходу Спасителя? Так як мешканці Єрусалиму, що стелили свої одежі на дорозі. Вони не жаліли її, щоб вшанувати Сина Божого, Тим показували свою покору й любов до нього. Ми постараймося шанувати нашого Господа чистотою свого серця», - підсумував архиєрей.

зображення viber 2022 04 17 14 39 02 728зображення viber 2022 04 17 14 39 04 169зображення viber 2022 04 17 14 39 04 346зображення viber 2022 04 17 14 39 05 379о. Олег ХАРИШИН,

пресслужба архиєпархії