Четвер, 25 квітня 2024

Митрополит Василій візитував парафію с. Мечищів на Бережанщині

28 травня архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк візитував парафію с. Мещичів (Бережанського району). Архиєрей очолив Божественну Літургію у співслужінні декана Саранчуцького о. Володимира Люшняка та настотеля храму о. Андрія Процака. Останнього кир Василій відзначив церковною нагородою - золотим хрестом та подякував за старанне служіння на благо Церкви Христової.

mech 3Під час Богослужіння митрополит звернувся до вірних  із словом проповіді на тему молитви та сказав таке: «Ісус до Отця Небесного молився про ласку для тих, яких Він йому поручив, просить про ласку єдності і любові. Ісус вчить нас, щоб і ми в тяжких хвилинах нашого життя в кожний час просили Його. "Просіть і дасться вам... взиває Христос, - безперестанно моліться". Ми часто не вміємо, або не хочемо просити в Господа Бога так, як потрібно. Тому Господь не часто нас вислуховує. А в нашому народі є віра про те, що молитва мури пробиває».

Високопреосвященний Василій наголосив, що «1. Молитва додає найперше слави Богу. Чоловік не може збільшити ані зменшити Божої величі, бо Бог є сам в собі досконало славний, але молитвою ми збільшуємо його честь, бо прославляємо його словами: "Свят, свят, свят Господь Саваот, повне небо і земля слави Твоєї..." Цим віддаємо Богу найвищу честь на небі і на землі. Часто в молитві просимо його помочі і як добрий милосердний батько, він завжди задовільнить нашу потребу. Часом складаємо подяку, чи жертву, і цим самим величаємо Божу доброту.

2. Молитва дає нам потіху в горі, смутку. Бувають люди без дому, без родини, без науки, бувають без краси, без таланту, але таких, що не знали ніякого смутку напевно немає. І де знайти тоді потіху? В молитві! Занедужає в матері дитина, то мати впаде перед іконою, заплаче тихо, відмовить "Отче наш". "Богородице Діво" і сльози сохнуть, стає дужча, спокійніша.

3. Молитва відганяє злого духа і хоронить від спокус. Це бачимо із Святого Письма. У святого Матея читаємо про те, як одного разу привів чоловік свого сина до Христових учнів і просив, щоб вони вигнали з нього злого духа, але вони не змогли і тільки Христос прийшов і вигнав. А коли учні спитали, чого це вони не могли вигнати, то Христос відповів: "Цей рід бісів виганяється тільки постом і молитвою". Сам Ісус Христос признав, що молитва має силу над злим духом».

mech 1mech 2пресслужба архиєпархії