П'ятниця, 29 березня 2024

У Зарваниці відбулося ХІІI Всеукраїнське військове паломництво

18-19 вересня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» під гаслом «Бути поруч!» відбулося ХІІІ Всеукраїнське військове паломництво, яке щорічно організовує Департамен військового капеланства Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви. Епіграфом духовної подорожі до відпустового місця організатори взяли слова з Книги Ісуса Навина: «Бог твій з тобою, куди б ти не подався». У цей день до Зарваниці прибули представники Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби, військовослужбовці силових структур України та члени їхніх родин, добровольці, ветерани АТО та ООС, родини загиблих на Сході країни героїв, ліцеїсти, військові капелани різних конфесій, волонтери, представники громадськості й влади. Також вірні мали нагоду долучитися до прощі  за допомогою трансляції, яку здійснювало «Живе Телебачення».

IMG 3320Кожна запланована подія цього паломництва супроводжувалась глибокими духовними роздумами про різні вияви можливості «бути поруч». Як і щорічно розпочалася проща молитвою перед чудотворною іконою Зарваницької Матері Божої, яка зберігається у парафіяльному храмі. Учасники спільно молилися подячний молебень,  дякуючи Небесній Матері за покров та опіку, якими Вона «прихиляє саме небо» для своїх дітей.

На площі Марійського духовного центру відбулося урочисте відкриття ХІІІ паломництва військової родини до Зарваниці, яке здійснив владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту ПК УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. Після обіду учасники прослухали лекції «Духовний вимір служіння ближньому» та «Ціннісні засади військової служби», спільно пройшли стаціями Хресної  дороги, яка завершилася молитвою в «Українському Єрусалимі». Традиційно ввечері відбулася  заупокійна Божественна  Літургія, поминальна  хода  із запаленими свічками й панахидою за загиблими героями.

У неділю, 19 вересня,  у малій базиліці Зарваницької Матері Божої відбулася Архиєрейська Свята Літургія, яку очолив владика Михаїл Колтун спільно з владикою Петром Лозою, єпископом-помічником Сокальсько-Жовківським, за участі адміністратора малої базиліки. м. Дмитра Квича, заступника керівника Департаминту військового капеланства ПК УГКЦ о. Андрія Зелінського та багатьох капеланів – учасників паломництва.

Після Богослужіння владика Михаїл висловив щиру подяку капеланам, які щоденно здійснюють жертвенне служіння ближньому, подякував усім учасникам за присутність. В свою чергу о. м. Дмитро Квич від імені архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка подякував організаторам військової прощі та усім паломникам,  які єднались у молитві за мир та кращу долю України.

IMG 3335IMG 3332https://zarvanytsya.org/