П'ятниця, 19 квітня 2024

У Зарваниці відбулася театралізована Хресна дорога

У Страсний тиждень, а зокрема у Велику п’ятницю, кожен християнин переживає разом з Ісусом Христом страждання та смерть, які Він приймає і терпить, щоб перемогти і дарувати спасіння. У тривожний час війни український народ іде своєю хресною дорогою, несучи  хрест болю, терпінь, втрат, жорстоких боїв, жахливих смертей. Але як Христос  своїм воскресінням перемагає смерть, так і Україна здобуде перемогу над злом.

DSC 2066Саме в такому наміренні сьогодні, 22 квітня, у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулася театралізована Хресна дорога Господа нашого Ісуса Христа, організована студентами Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого. Очолив молитву єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк) у співслужінні адміністратора малої базиліки о. м. Дмитра Квича, ректора Тернопільської семінарії о. Івана Римара, священників Марійського духовного центру та Зарваницького деканату. Вірні, які через воєнний стан не змогли бути присутніми, долучались за допомогою трансляції наживо. Під час стацій, які відображають шлях Ісуса Христа на Голгофу і смерть на хресті, присутні в тиші та молитві роздумували над страстями нашого Господа. Також особливими цього року були молитовні намірення, після кожної зупинки Хресної дороги. В цей день молитва звучала за усіх наших захисників, за поранених і полонених, за мирних жителів, які постраждали і щоденно страждають від страшної війни, за волонтерів та усіх хто допомагає Україні у важкій боротьбі, за душі героїв, які віддали свої життя заради правди і волі.

DSC 2201«Смерть Ісуса Христа не є однією зі смертей,які відбуваються на землі. Хоча вона є подібна, є такою ж самою, але вона є особливою, тому що є смертю за когось, а саме за кожного з нас. Це не випадковість, чи збіг обставин, чи смерть через недугу – це добровільна смерть Божого Сина. Чому вона була потрібна?  Відповідь дуже проста: без страждань і смерті Ісуса, ми не отримали б спасіння, дару воскресіння. Завдяки Його смерті, кожен з нам вже в народженні отримує вічне життя, отримує воскресіння. Таким чином своєю смертю Ісус Христос переміг смерть. Так направду смерті вже не існує, вона є переможена в цей день смертю нашого Спасителя, Божого Сина», - наголосив владика Теодор у пастирському слові.

По закінченні хресної ходи у малій базиліці Зарваницької Матері Божої відбулася Вечірня з виставленням Плащаниці.

DSC 2211http://zarvanytsya.org/