П'ятниця, 29 березня 2024

"Хто з вірою приймає Святе Причастя, той єднається з Воскреслим Господом", - митрополит Василій Семенюк

Сьогодні, 26 квітня, у Світлий вівторок Великоднього тижня, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк із пастирським візитом відвідав парафію Пресвятої Євхаристії с. Байківці (Тернопільський район). Владика очолив Божественну Літургію у співслужінні декана Великобірківського о. Мирона Сачика, настоятеля храму о. Андрія Сокульського та о. Миколи Барни, а також освятив дзвін, який пожертвував парафіянин Степан Шуб'як.

bai 2Проповідував високопреосвященний Василій на тему євангельського читання про двох учнів Клеопу і Луку, які втікали з Єрусалиму до міста Емаус: «Як відбуваються зустрічі з Воскреслим Господом? Спершу це відбувається за посередництвом зовнішніх знаків: пустий гріб, пелени в гробі. Оте зовнішнє пригадує нам, що сталося щось незвичайне, і це «щось» викликає наше зацікавлення і здивування. Однак, це ще не віра. Віра - це не враження від чогось зовнішнього і не обряди чи ритуали. Так багато людей у ці дні вітають один одного словами «Христос Воскрес», так багато йдуть до храмів, несуть свої кошики, повні великодніх страв, але після коротких святкових миттєвостей їхні серця надалі залишаються сповненими страхом, збентеженням, а може, і розчаруванням та почуттям втрати сенсу життя. Очевидно, що самі лиш зовнішні обряди в таких обставинах не дадуть бажаної відповіді на крик людського серця…

Шлях віри починається тоді, коли ми, усвідомлюючи те, що нам загрожує, що відбирає нам надію і радість житія, допускаємо Бога до наших проблем, до нашого серця, дозволяємо, щоб Він своїм світлом прояснив нам нашу темряву, показав нам сенс того, що відбувається з нами і навколо нас. Особливо, якщо стається якась трагедія, якась подія, якої ми не в змозі пояснити чи зрозуміти».

bai 3На шляху до пізнання Бога кир Василій наголосив на важливості Святого Причастя Тіла і Крові Господньої. Адже саме воно «впроваджує нас у сопричастя, у спільноту буття з самим Господом. Тому той, хто з вірою приймає Святе Причастя, єднається з Воскреслим Господом, і внаслідок цього єднання настає справжня переміна його життя. Ця переміна виявляється назовні - у великій радості, в бажанні ділитися своїм досвідом з ближніми, у відвазі, яка долає будь-який страх, тривогу і непевність.

Саме таку переміну можемо зауважити у Христових учнів і нинішнього Євангелія. Вони, переживши зустріч з Воскреслим, відроджуються у вірі, вони вже не бояться і не соромляться сповідувати свою віру перед іншими людьми. Вони повертаються до Єрусалиму, готові до всього, хай що там на них чекає. Бо повертаються вже не самі, повертаються у товаристві Воскреслого Спасителя. У цьому щирому і спонтанному бажанні занести благовість спасіння іншим людям, в бажанні ділитися скарбом віри з ближніми міститься критерій автентичності нашої віри. Бо справжня віра - це не просто радість від того, що Бог перебуває в мені і зі мною, але ще й нестримне бажання свідчити про цього Бога перед усіма, хто ще не зустрів Його», - підсумував владика.

Митрополит Василій разом із усіма присутніми молився за перемогу України, за воїнів, переселенців, волонтерів, за усіх, хто допомагає Україні та сприяє перемозі у війні. Опісля брати-семінаристи виконали декілька українських народних пісень.

bai 4bai 5bai 6bai 7bai 1bai 8о. Олег ХАРИШИН,

пресслужба архиєпархії