П'ятниця, 19 квітня 2024

У день празника П'ятидесятниці митрополит Василій рукоположив нового диякона

12 червня, у день празника Зіслання Святого Духа, П’ятидесятниці, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк очолив святкове Богослужіння у малій базиліці Матері Божої Зарваницької с. Зарваниця. Під час Літургії митрополит Василій уділив дияконські свячення піддиякону Миколі Мужу, випускникові Тернопільської духовної семінарії та Папського богословського факультету «Marianum» (Рим, Італія). На Літургії кир Василію співслужили ректор Марійського духовного центру «Зарваниця» о.-мітрат Володимир Фірман та о. Андрій Шалай.

IMG 7764У проповіді високопреосвященний Василій сказав таке: «Сьогодні наша Церква, наш народ святкує празник Зіслання Святого Духа, яке належить до найторжественніших свят церковного року. Це свято є днем народженням Христової церкви, бо у день Зіслання Святого Духа церква Христова почала жити.

Святий Дух постійно діє у Христовій Церкві. Він є душею Церкви, він освячує її і опікується всіма членами Церкви. В тайні святого Хрещення ми народились для Бога водою і Духом Святим. У тайні Миропомазання ми отримали печать Святого, Всесильного і поклоняємого Духа. Святий Дух під час Божественної Літургії, переміню хліб в тіло Христове, а вино в кров Христа Богочоловіка. Силою Святого Духа ми одержуємо прощення провин у святій тайні Сповіді, як це сказав Христос Спаситель своїм апостолам: «Прийміть Святого Духа, кому відпустити гріхи тому відпустяться їм, а кому затримаєте – затримаються». Всі добрі натхнення, просвічення душі, всі добрі постанови походять від Святого Духа. Святий Дух дає силу мученикам та ісповідникам віри мужньо переносити всі переслідування ради царства небесного».

IMG 7747Насамкінець владика наголосив: «Що нам потрібно, щоб Дух Святий промовляв до нашого серця? Апостоли з Пресвятою Богородицею перебували на молитві. І нам потрібно молитись, потрібно прийняти Святі Тайни Хрещення, Миропомазання, Євхаристії і прислухатися до голосу Божого, який часом промовляє до нас голосом нашої совісті. Молімся, щоб Дух Святий провадив нашу українську владу, молімося за мир в Україні, щоб не гинули більше кращі сини і дочки нашого народу. Будь вірними синами своєї церкви і народу, бо Церквою керує Дух Святий».

пресслужба архиєпархії