Четвер, 28 березня 2024

У Тернополі відбулась прем‘єра вистави «Голгофа», яку присвятили 130-ій річниці з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого

18 вересня в Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка відбулася прем’єра «Голгофи» - вистави про нашого земляка Блаженної пам’яті Патріарха катакомбної УГКЦ Йосифа Сліпого. Спектакль, який присвятили 130-ій річниці з дня народження Патріарха, виконали у жанрі містерії непокори. Виставу написав і поставив режисер театру, народний артист України Олег Мосійчук.

slip 23«Він став живим символом протистояння більшовицькому поневоленню нашої української церкви та нашого українському народу, - наголосив у привітальному слові архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк. - Патріарх Йосиф десятиліттями надихав мільйони українців до спротиву російській більшовицькій агресії, що мала на меті знищити все те, що є християнське та українське.

Його свідчення народило нових послідовників, які боролися проти безбожного режиму незважаючи на небезпеку втратити свободу, а інколи навіть і життя. Їхня довга боротьба привела до воскресіння Незалежної Української держави та Української Греко-Католицької Церкви. Бачимо з подій, що спільно переживаємо цього року, що ця боротьба ще незавершена та триває. Тому так важливо є, щоб постать Патріарха Йосифа, його незламний дух, продовжували надихати наше покоління борців за українську свободу. У цьому основний зміст святкування річниці Патріарха у цей рік воєнного лихоліття».

slip 07Насамкінець, кир Василій Семенюк наголосив: «Я щиро вдячний колективу театру, що вони запалилися ідеєю цієї постановки та довершили задумане незважаючи на всі перешкоди сьогодення. Ваша праця матиме великі плоди. Нехай Патріарх Йосиф і його свідчення надихає і скріплює нас та усіх українців сьогодні у час непростих воєнних випробувань». Відтак відзначив митців театру та їхній внесок у збереження пам'яті Патріарха Йочифа Сліпого почесними грамотами.

До слова, для створення вистави були використані матеріали судових справ Патріарха, його мемуари, спогади сучасників. Одяг священників, церковні речі – усе у виставі справжнє. Сценографію та костюми для вистави підготував заслужений художник України Григорій Лоїк, музичне вирішення – Олега Мосійчука, Сергія Чикалова, відповідальний за пластику - Дмитро Татарінов. Інформація про інші прем'єрні покази - на афіші.

зображення viber 2022 09 05 12 48 26 123

пресслужба архиєпархії

світлини - інфоресурс театру