Вівторок, 16 квітня 2024

Відбудеться круглий стіл на тему «Патріарх Йосиф: той, хто продовжує надихати»

У минулому 2022 році ми відзначали ювілейну дату, 130-ту  річницю з дня народження нашого земляка Патріарха Йосифа Сліпого. Його духовний внесок має велику цінність не лише для спільноти УГКЦ, а й для всього українського народу та, без сумніву, впливає на відновлення української незалежної держави в цілому. Небагато особистостей в трагічному для нашого народу ХХ ст. можуть зрівнятися за своєю вагомістю з постаттю Патріарха. Тому ми, його земляки, відчуваємо пряму відповідальність за популяризацію його творчої спадщини серед українців.

dr2022 рік на Тернопільщині був проголошений роком Патріарха Йосифа Сліпого. На початку року розпочалася робота щодо підготовки заходів для належного вшанування пам’яті Патріарха. На жаль, війна, що вибухнула у минулому році, внесла свої корективи. Та, незважаючи на події, нам все-таки вдалося провести ряд успішних зустрічей, присвячених Патріарху Йосифу. Зі зворушенням ми спостерігали за сотнями людей, які відгукувалися на свідоцтво Патріарха: його постать об’єднувала та надихала їх. Несподівано для  організаторів особистість Патріарха Йосифа стала особливо цінною у світлі випробувань війни, які випали на долю українського народу в ХХІ ст.  

Для завершення ювілейного року, присвяченого Патріарху Йосифу, та обговорення перспектив популяризації його спадщини на 2023 рік з ініціативи Курія Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ заплановано проведення круглого столу із залученням провідних науковців нашого краю. Ця зустріч проводитиметься з нагоди вшанування 60-ої річниці з дня звільнення Патріарха Йосифа з ув’язнення радянським режимом.

Запрошуємо науковців та місцеві ЗМІ у п’ятницю, 27 січня 2023 р., об. 11 год. взяти участь в дискусії, яка відбудеться у приміщенні Тернопільського обласного краєзнавчого музею (пл. Героїв Євромайдану, 3). Форма дискусії – вільна. Регламент інтервенту учасника – до 10 хвилин.

Перелік тез, які висвітлюють цікаві аспекти з діяльності Патріарха (цінним для нас буде їх переосмислення, бачення та пропозиції, висвітлення власної думки):

«Великий син Тернопілля»;

«Спадкоємець і охоронець спадщини митрополита Андрея Шептицького»;

«Незламний пастир»;

«Патріарх Йосиф – взірець нонконформізму»;

«Свідоцтво ісповідника Патріарха Йосифа Сліпого»;

«Апологет переслідуваної Церкви»;

«Патріарх Йосиф та Другий Ватиканський собор»;

«Внесок патріарха Йосифа у консолідацію української діаспори»;

«Патріархат – відважний крок Патріарха в напрямку ствердження української ідентичності»;

«Розбудова структури УГКЦ в еміграції»;

«Патріарх Йосиф як пророк воскресіння української держави»;

«Внесок Патріарха у кристалізацію національної ідеї»;

«Заповіт Патріарха Йосифа»;

«Значення спадщини Патріарха для українців в час воєнного лихоліття»;

«Патріарх Йосиф – духовний лідер української державності».

 

пресслужба архиєпархії