П'ятниця, 26 квітня 2024

Краса веде серце людини до Бога

27«Мистецтво і віра – крокують поруч, супроводжуючи Церкву  2000 років,  тому сьогодні ми повинні   дедалі більше їх цінувати, абидонести людям нашого часу звіщення Євангелія, Бога, що є безмежною Красою та Любов’ю» (Папа Венедикт ХVІ).

Упродовж року на цій сторіні ми публікували матеріали, які стосувалися різних сфер життєдіяльності людини і досліджували їхній зв'язок з релігією.  Сьогодні пропонуємо вашій увазі тему «віра і мистецтво».  Одразу зазначу, що вона багатоаспектна і об’ємна, тому розглянемо лише її окремі частин.

Релігія і мистецтво пов'язані давніми і глибокими коренями. В історії живопису і літератури, музики та архітектури безліч творів на релігійну тему. Багатий і різноманітний дивовижний світ мистецтва. Мистецтво, як художня творчість, займає особливе місце в діяльності людини, що дозволяє їй здійснити пізнання світу, відобразити його реальність в образах за своїми законами, за допомогою засобів і способів, якими володіє майстер. Проявляється це у творах літератури, живопису, архітектури, музики, в театрі, скульптурі, кінофільмах, предметах декоративно-прикладної творчості та інших видах мистецтва по-різному. Мистецтво «є посередник того, що не можна висловити», говорив Йоган. Гете. У цьому його сутнісна духовна складова, провідником якої служать почуття і переживання людини, здатність сприймати і трансформувати зовнішні враження в образи, відтворюючи їх у конкретних формах, повертаючи зі світу нематеріального в реальний у новій якості. Вловити і передати красу в своєму творінні вдається небагатьом. Ще важче знайти форму для втілення краси ідеальної. Подібні твори мистецтва називають шедеврами.

Релігійна культура може представляти інтерес для людини духовно спраглої, зацікавленої у пізнанні істини, пошуку духовного ідеалу у своєму житті. Кожна культурно-історична епоха була щаблем художнього сходження людства в умінні втілювати ідеал у найкращих творах видатних майстрів свого часу. Їхні роботи в просторі світових релігійних культур - провідники, доступне «віконце», що піднімає людині світ вічних цінностей, самої вічності, в короткий період земного життєвого шляху.

Шедеврами християнства є Біблія, собори, ікони, елементи декору у внутрішньому і зовнішньому оздобленні храмів, картини, фрески, мозаїки, хоровий спів...

До авторських геніальним творінь можна віднести слов'янську азбуку (глаголиця і кирилиця) Кирила і Мефодія, живописні твори Леонардо да Вінчі, скульптури Мікеланджело,  не менш геніальними визнані музичні духовні твори Йогана Баха, Антоніо Вівальді, Вольфганга Моцарта, Фелікса Мендельсона...

Мистецька сакральна спадщина України також надзвичайно багата. Це і собор святої Софії і Києво-печерська лавра, пам’ятки архітектури, іконопису, музична духовна спадщина. Серед українців чимало геніальних митців, возвеличують Всевишнього дарованим ним талантами…

Щоби передати благовість, доручену Христом, Церква потребує мистецтва, яке здатне охопити той чи інший аспект благовісті у барвах, формах, звуках, які допомагають інтуїції того, хто дивиться чи слухає. І це не позбавляє саму благовість її  цінності та аури таїнства. Чим більше людина заглиблюється в мистецтво, тим більше вона пізнає Бога і єднається з Ним. Тому в народі побутує думка, що правдиве мистецтво здатне оздоровлювати людину і, відповідно, суспільство.